Πολιτιστική Λέσχη Προσωπικού Ο.Τ.Ε. Νομού Θεσσαλονίκης

Εθελοντική Αιμοδοσία

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται. Η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μια κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όσων χρειάζονται το αίμα, ως θεραπευτικό μέσο. Γι’ αυτό, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο από την εθελοντική αιμοδοσία, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα δώρο ζωής γι’ αυτόν που το δέχεται και  τότε συνειδητοποιείς το μεγαλείο ψυχής που υπάρχει γύρω σου… και τότε γίνεσαι δότης του σπουδαιότερου δώρου που θα μπορούσες ποτέ να προσφέρεις… και παράλληλα γίνεσαι αποδέκτης συναισθημάτων που δεν θα μπορούσες ποτέ να αισθανθείς…

Δώσε αίμα και για το δικό σου καλό…!

Η αιμοδοσία είναι απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης προς το συνάνθρωπο. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι μια ενέργεια ζωής, διότι το αίμα δεν μπορεί να αναπαραχθεί, ούτε να συντεθεί. Γι’ αυτόν το λόγο αυτά τα λίγα λεπτά της αιμοδοσίας μπορούν να χαρίσουν σε έναν άνθρωπο μια ολόκληρη ζωή.

Το ξέρεις όμως πως η αιμοδοσία έχει οφέλη και για εσένα;

  • Βελτιώνει τη ροή του αίματος: Τα άτομα που δίνουν αίμα έχουν οφέλη στο καρδιαγγειακό και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο ότι μειώνονται τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μας.
  • Απομακρύνει το ενδεχόμενο καρκινογένεσης: Καις 650 θερμίδες, επειδή ο οργανισμός δουλεύει για να αναπληρώσει την ποσότητα του αίματος (μέσα σε 48 ώρες), ενώ την ίδια στιγμή μειώνεις τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Κι αυτό επίσης σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα σιδήρου που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό.
  • Σου δίνει την ευκαιρία για ένα μίνι έλεγχο της υγείας σου: Όταν συμμετέχεις στην εθελοντική αιμοδοσία, το αίμα σου υπόκειται συνεχώς σε εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο.
  • Αισθάνεσαι καλύτερα: Η αίσθηση ότι έχεις βοηθήσει έναν συνάνθρωπο, σε κάνει να αισθάνεσαι ηθικά υπερήφανος και ενισχύει την καλή σου ψυχολογία.

Η Αιμοδοτική δράση της λέσχης μας

Η πολιτιστική Λέσχη προσωπικού του ΟΤΕ νομού Θεσσαλονίκης διοργανώνει πάνω από 4 φορές το χρόνο αιμοδοσίες για όλους τους εργαζομένους Από το Νοέμβριο του 2000 που διεξήχθη η πρώτη αιμοδοσία έχουν συλλεχθεί πάνω από 2000 φιάλες από περισσότερους από 150 ενεργούς αιμοδότες. Μέσα σε μια μόνο χρονιά συγκεντρώνονται πάνω από 200 φιάλες αίματος οι οποίες είναι διαθέσιμες, για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει μέσω της τράπεζας αίματος που έχει δημιουργηθεί.

Οι αριθμοί από μόνοι τους επιβεβαιώνουν την προσφορά της Πολιτιστικής Λέσχης Προσωπικού ΟΤΕ του νομού Θεσσαλονίκης:

  • 16 χρόνια, πάνω από 150 ενεργοί  αιμοδότες
  • 4000 συνολικοί αιμοδότες
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 200 ΦΙΑΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Την διαχείριση μιας τόσο σοβαρής και ευαίσθητης δραστηριότητας θα μπορούσε να αναλάβει μόνο κάποιος με αναπτυγμένα κοινωνικά ιδανικά. Έτσι, η Λέσχη Προσωπικού Ν. Θεσσαλονίκης την ανέθεσε στο Λεωνίδα Στεργίου, τεχνικό πεδίου, που εδώ και 3 χρόνια προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους συναδέλφους σαν έφορος αιμοδοσίας. Η ανάγκη για αίμα δεν γνωρίζει ούτε μέρα ούτε ώρα, έτσι ο Λεωνίδας διαθέσιμος όλο το 24 ωρο, χωρίς ρεπό και αποχές διαχειρίστηκε πάνω από 600 μονάδες αίματος στα τρία τελευταία χρόνια. Μάλιστα, για αυτή του την αδιάκοπη προσφορά, βραβεύεται κάθε χρόνο από το 2014 σαν εκπρόσωπος της Πολιτιστικής Λέσχης Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Υγείας.

Η Πολιτιστική Λέσχη Προσωπικού ΟΤΕ Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα στηρίζοντας έμπρακτα τον θεσμό. Ενισχύει διαρκώς την τράπεζα αίματος του συλλόγου ώστε να έχει τη δυνατότητα για να βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή όποιο συνάνθρωπό μας το έχει ανάγκη. Είναι ανάγκη όλοι να καταλάβουμε ότι με το να προσφέρουμε λίγο αίμα κάνουμε μία πράξη μέγιστης ανθρωπιάς και είναι τόσο πολύτιμη όσο και η ανθρώπινη ζωή.

  • Έφορος αιμοδοσίας: Στεργίου Λεωνίδας
  • Τηλέφωνο: 6974960298
  • Email: lstergiou@ote.gr

Διαβάστε επίσης:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το ekea.gr.


Σχετικές αναρτήσεις

Facebook Youtube